Пральна машина набирає воду у вимкненому стані – як виправити?

Пральна машина набирає воду у вимкненому стані – як виправити?

Якщо ваша пральна машина набирає воду навіть у вимкненому стані, це явна ознака несправності. Така незвичайна несправність трапляється досить рідко і може налякати власників.

Отже, якщо ваша пральна машина заповнюється сама по собі, навіть коли вона вимкнена, є дві найпоширеніші причини. До них відносяться: несправний клапан подачі води, що заклинив у відкритому положенні через відкладення кальцію та несправне реле тиску води. Якщо це відбувається з вашою машиною, і ви вирішили, що готові впоратися самостійно з проблемою не викликаючи майстра, тоді для початку потрібно визначити причину поломки, нижче розберемо докладніше.

Забитый клапан подачи воды

Несправний впускний клапан води

Одна з найбільш поширених причин, через яку пральна машина наповнюється водою, будучи вимкнена, пов’язана з несправним клапаном подачі води.

Цей клапан регулює подачу води в пральну машину. Якщо ви помітили надлишок води в барабані після завершення циклу прання, скажімо, через пару годин, це може бути пов’язано із заклинюванням соленоїда клапана подачі води в положенні «ВІДКРИТО», через відкладення кальцію.

Впускний клапан пральної машини знаходиться там, де і належить – прямо на вході, за впускним патрубком. Виконуючи всі команди з пульта управління, він відкриває або закриває заслінки, запускаючи або припиняючи подачу води у барабан машини. Якщо ви уважно прислухаєтеся, то почуєте легке клацання, коли ваша пральна машина почне набирати воду – це звук, що видає соленоїд.

У разі поломки клапана він може зупинитися у двох положеннях:

  • У закритому положенні – вода не надходитиме в бак в жодному разі;
  • У відкритому положенні – вода тектиме безперервно, заповнюючи барабан до країв і викликаючи перелив.

Клапан працює за простим принципом: він відчиняє ворота, як тільки на нього подається електрика – простий електромагніт відкриває клапан. Як тільки напруга зникає, клапан повертається на місце зі клацанням. Тобто, якщо пральна машина повністю відключена від електромережі, подача води в барабан неможлива.

Як замінити впускний клапан

Якщо ваша пральна машина вимкнена, але вона все ще заливає воду, вам необхідно зняти та замінити зламаний електромагнітний клапан. Перед цим потрібно перекрити воду, витягнути вилку з розетки та повернути пральну машину лицьовою стороною до себе. Після цього відкручуємо заливний шланг і знімаємо верхню кришку, щоб отримати доступ до самого клапана.

Знайшовши клапан, потрібно відкрутити його від корпусу, від’єднати електричні дроти та від’єднати шланги. Викиньте старий зламаний клапан у сміття і встановіть новий для вашої моделі пральної машини.

Проблеми з датчиком рівня води, датчиком тиску або трубкою повітряного куполу

Проблеми з переповненням води під час циклу наповнення можуть відбуватися у разі виходу з експлуатації пристрою, що вимірюють рівень води всередині баку.

Перевірте реле рівня води, реле тиску та трубку повітряного куполу

Цей дефект часто може призвести до переповнення пральної машини водою, що може стати причиною серйозних матеріальних збитків. У цьому випадку слід негайно вимкнути пральну машину та дочекатися зниження рівня води.

У пральній машині рівень води вимірюється повітряною купольною трубкою чи шлангом, прикріпленим до бака. Коли вода заповнює бак, тиск у цій трубці стискається. Коли в баку достатньо води, повітря всередині трубки штовхається до діафрагми перемикача рівня води. Потім перемикач рівня води перекриває впускний клапан і зупиняє потік води.

Якщо трубка повітряного куполу забита, тиск води не буде достатньо сильним, щоб підняти діафрагму і викликати спрацювання перемикача.

Кожна пральна машина має свою власну унікальну трубку повітряного купола і датчик рівня води, конструкція цих деталей визначає, чи буде ваша машина протікати під час циклу віджиму.

Перемикач рівня води можна налаштувати на включення та вимкнення залежно від кількості води в машині, але він може вийти з ладу через людську помилку або дефект. У цьому випадку вода може заповнити барабан пральної машини, у не запланований момент.

У цьому випадку ви можете усунути проблеми з датчиком рівня води.

Проблемы с датчиком уровня воды

Вимкніть пральну машину від електрики. Потім вам потрібно буде знайти трубку повітряного куполу. Даний купол знаходиться за панеллю управління, і якщо ви бачите невеликий отвір у верхній частині трубки, є велика ймовірність, що вона несправна. Перевірте пральну машину на наявність витоків, знявши шланг повітряного куполу та повністю зануривши його під воду. Якщо у вас є витік, ви повинні побачити бульбашки, що виходять із тих місць, де вона не герметична.

Повітряний ковпак є важливою частиною вашої пральної машини. Щоб виявити забита трубка клапана, торкніться її по довжині, або спробуйте посвітити на неї ліхтариком, щоб побачити, чи проходить світло. Ще один момент, на який потрібно звернути увагу, це зношені плями або тріщини на трубці. За наявності перелічених вище проблем замініть її.

Перевірте перемикач рівня води

Якщо з трубкою все в порядку, перевірте перемикач рівня води. Для перевірки безперервності можна використовувати мультиметр.

Для цього вам потрібно дати пральній машині наповнитися водою до потрібного рівня, а потім відключити її від мережі. Знайдіть реле тиску та клеми на ньому, які використовуються для управління клапаном подачі води. Вам потрібно буде перевірити схему підключення вашої моделі пральної машини. Щоб визначити, якими повинні бути ваші показання мультиметра скористайтеся інструкцією користувача до пральної машини. Як тільки ви дізнаєтеся, які показання вам потрібні, витягніть дроти з перемикача та перевірте їх.

Якщо ви виявите проблеми з перемикачем рівня води, його також потрібно замінити.

Сподіваємося, ця інструкція буде вам корисна. Але якщо ви не впевнені у своїх силах, викликайте кваліфікованого майстра для проведення діагностики та ремонту. Так ви заощадите свій час, нерви та гроші.

Запитання, відгуки та пропозиції:
Рубрики
Популярні записи
Бренд пральної машини
Прямий телефон майстра
розрахунок вартості ремонту
Додати коментар
Ми цінуємо час наших клієнтів і завжди готові швидко та якісно відремонтувати будь-яку поломку вашої пральної машини
* обов'язкове для заповнення
Наш адрес
м. Київ,
просп. Леоніда Каденюка, 14а
вхід з двору, чорна решітка
Працюємо в Святошинському, Солом'янському, Деснянському, Дарницькому, Подільському, Оболонському, Дніпровському, Шевченківському, Печерському, Голосіївському районі Києва
Консультація спеціаліста та розрахунок вартості ремонту