Принцип роботи пральної машини

Принцип роботи пральної машини

Видалення забруднень у сучасній пральній машині є поєднанням хімічних та механічних процесів.

  1. Хімічна дія. Миючий засіб або мильний розчин розчиняють і розпушують бруд тканини.
  2. Механічний вплив. Згинаючи одяг і продавлюючи миючий засіб або мило, ви видаляєте бруд. Роботі пральної машини сприяє теплота і м’якість води, що посилює хімічну дію миючого засобу, що використовується.

Майже у всіх сучасних автоматичних пральних машинах використовується один із двох типів механічної дії: барабан або мішалка. Останній, безумовно, популярніший і частіше використовується. Але всі автоматичні пральні машини, незалежно від типу, моделі або виробника, мають лише чотири основні робочі функції: (1) заповнення, (2) прання, (3) відкачування та (4) вилучення (віджим).

Серцем пральної машини з мішалкою є мішалка, яка зазвичай складається з лопастей на конусі, які одягаюься на центральний вал у баку пральної машини. Коли мішалка обертається вперед і назад, лопасті захоплюють одяг та переміщують його. Цей рух також створює потоки води, які сприяють дії, що очищає.

Існує майже стільки ж конструкцій мішалок, як і пральних машин, у яких використовуються мішалки. Мішалки мають лопасті різної кількості, конструкції та розміру, які розташовані у вертикальному чи спіральному положенні. Мішалки можуть бути цільними або перфорованими із пластику або металу (зазвичай з алюмінію).

Більшість пральних машин з мішалкою використовують коливальну (поворотно-поступальну) дію під час циклу прання. Щоб зробити цю коливальну дію, важіль зазвичай з’єднується зі зміщенням від центру до низькошвидкісного зубчастого колеса. Коли це зубчасте колесо обертається, воно повідомляє важілю поворотно-поступальний рух. Цей рух, у свою чергу, передається на шестірню, яка рухає мішалку.

Існують інші способи управління мішалкою. Наприклад, деякі моделі забезпечують повільний, нецентральний, коливальний рух мішалки, у той час як деякі інші надають їй пульсуючого руху вгору-вниз.

Коливальна дія є найчастіше використовуємою для операції прання. Деякі машини цього типу використовують обертальний рух бака так само для операції віджимання.

До речі, пральні машини з мішалкою мають вертикальне завантаження.

Останнім часом стали популярними автоматичні пральні машини.

Механізмом такої пральки є перфорований циліндр, зазвичай з алюмінію або сталі, який утримує білизну; він обертається у більшому баку, у який набирається вода. Усередині циліндра знаходяться перегородки, які являють собою виступи, призначені для переміщення одягу по воді, доки положення одягу не пройде оберт  і процес повторюється знову.

Вісь обертання прального циліндра зазвичай або паралельна підлозі, або нахилена вгору від підлоги приблизно під кутом 30 градусів. Деякі мають вертикальний циліндр. Більшість пральних машин барабанного типу завантажуються спереду, але деякі з них можна завантажувати зверху або під кутом. Під час циклу прання циліндр повільно обертається, перевертаючи білизну у мильній воді. Під час циклу «віджиму» циліндр швидко обертається, а відцентрова дія допомагає виштовхувати воду з одягу. Низька швидкість для прання та висока швидкість для вологого сушіння забезпечуються шестернями у трансмісії, як у автомобілі. Аналогічно є механізм перемикання передач і муфта для включення передач.

Потреби та компоненти як барабанних, так і мішалкових прань приблизно однакові. Наприклад, для обох потрібна гаряча та холодна вода. Ця вода подається через клапани пральної машини, які включають та вимикають гарячу та холодну воду та змішують їх у потрібний час. В той час, як деякі пральні машини регулюють температуру води за допомогою термостата, більшість працює за простим принципом включення-вимикання. Коли гаряча вода увімкнена, а холодна вимкнена, вода у пральній машині гаряча, незалежно від температури, яку забезпечує бак водонагрівача, при включеній холодній воді та температурі, яку забезпечує кран з холодною водою. Коли включені гаряча і холодна вода, вони рівномірно змішуються, щоб забезпечити теплу воду; за середньої температури холодної води з-під крана.

У багатьох сучасних пральних машинах автомат встановлюють тен для здійснення нагріву води, термостат, який відстежує температуру нагріву та програмний модуль управління, який запустить вибрану користувачем програму прання.

Всі автоматичні пральні машини мають електродвигун та насос. Двигун на більшості моделей, що приводить пральну машину в цикли прання та полоскання, працює як проти годинникової стрілки, так і за годинниковою стрілкою.

Двигун обертає насос та приводні шківи через ремінь чи мотор-муфту. Після завершення перемішування або полоскання вода відкачується з пральної машини.

Якщо у вас зламалася пральна машина, не радимо ремонтувати її самостійно. Зателефонуйте до нашої майстерні, й досвідчені майстри оперативно та якісно відремонтують пральну машину у вас вдома.

Запитання, відгуки та пропозиції:
Рубрики
Популярні записи
Бренд пральної машини
Прямий телефон майстра
розрахунок вартості ремонту
Додати коментар
Ми цінуємо час наших клієнтів і завжди готові швидко та якісно відремонтувати будь-яку поломку вашої пральної машини
* обов'язкове для заповнення
Наш адрес
м. Київ,
просп. Леоніда Каденюка, 14а
вхід з двору, чорна решітка
Працюємо в Святошинському, Солом'янському, Деснянському, Дарницькому, Подільському, Оболонському, Дніпровському, Шевченківському, Печерському, Голосіївському районі Києва
Консультація спеціаліста та розрахунок вартості ремонту